Extremadura 7. - 14. maj 2006

Optakten

Jeg har længe ønsket at komme en tur til Extramadura i maj måned. Det fik jeg taget mig sammen til arrangere i år (2006). Turen varede fra søndag den 7. maj til og med søndag den 14. maj. Jeg købte en flybillet til Madrid og lejede en bil for en uge.

Se billederne fra turen i lysbilledserien.

Extremadura

Extremadura ligger ca. 150 km vest for Madrid og strækker sig over mod Portugal. Extremadura er på størrelse med Danmark men antal indbyggere er kun 1 million.

Turen

Fra Madrid lufthavn kørte jeg ad motorvejen nord og vest om Madrid og derpå mod sydvest. På vejen kort før Oropesa så jeg først en derpå en anden blå glente. De musede begge ret tæt på vejen, men da jeg nu kørte på motorvej fik jeg ikke det bedste kig på dem - det var lidt ærgerligt.

Jeg stoppede og overnattede i Oropesa, som ligger på motorvejen A5 fra Madrid mod sydvest.

Næste dag fortsatte jeg ad små veje, hvor jeg knap vidste, hvor jeg var til Trujillo. Øst for Trujillo ligger nogle store græsmarker, som er kendt tilholdssted for trapper - både dværg- og stortrappe. Det er store hønsfugle. Jeg fik allerede set spillende stortrapper den første aften. Hannen vender vrangen ud af brystfjerene, som så bliver et hvidt brus.

Efter et par dage i Trujillo og omegn kørte jeg mod nord til Parc Naturel de Monfrague. Det er bjergkæde og dalgang med opstemmet vand. Parken er kendt for at huse to store gribbekolonier samt flere spanske kejserørne. Jeg brugte nogle dage her og så blandt andet kejserørn på rede på så kort afstand som 300 m. Denne rede lå lige op til den gribbekoloni, så det var dejligt at tilbringe timer der med at se på fugleliver. Der var også en stor hornugle, sort stork, blå drossel m.m.

Derpå gik turen tilbage til Madrid.

Landskabet

Landskabet er marker med spredte stenege (af nogle kaldet Dehesa) eller græsmærker. Begge steder holdes køer, får og svin. Der er ikke mange veje og kun få muligheder for at komme ind i landskabet. Det hele er nemlig hegnet ind.

I det nordlige Extremadura ligger Parque Natural Monfrague, som udgøres af flodsænkningen omkring Tajo samt af en lav bjergkæde.

Karakterfugle

I landskabet er karakterfuglene bomlærke og theklalærke. De sidder næsten overalt og synger. I luftrummet svæver rovfuglene, specielt gåsegribbe og sorte glenter. Der er næsten altid en grib eller glente at se.

Om at finde vej

Det var ganske svært at finde vej på motorvejene omkring Madrid.

I de små landsbyer kan det også være svært at finde vej. Vejen til landsbyen er en fin vej, men inde i landsbyen bliver det små krogede gader, hvor man selv gætte, hvilken der bringer en igennem landsbyen. Det hændte mere end en gang, at jeg ikke fandt den rigtige vej.

Bilen

Jeg lejede en bil næstlaveste kategori. Det viste sig at være en Seat Altea 1,9D altså en diesel bil.

Den var ganske overprogrammeret. Da temperaturen en morgen sank til 4 grader bippede instrumentbrædtet og der viste sig et snefnug ved siden af temperturen.